Enkel och lite kryddig kräftgryta.
Detta behöver du: (2 port)
- ca 200g räkor och/eller kräftsjtärtar
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- Körsbärstomater
- Tomatpuré
- Tabasco
- 2,5 dl grädde eller crème fraiche
- 2 dl ris
- Eventuellt färsk basilika
Så här gör du:
Börja med att starta upp riskoket. Till sjöss brukar det vara praktiskt att ha ris som är förpackat i portionspåsar som man kan koka. Då blir kastrullen inte så svår att diska och man slipper mäta upp portioner och det är allmänt enklare att få riset bra.
Skala och skiva sedan den gula löken samt krossa eller hacka vitlöken. Fräs i olja tills löken har blivit mjuk. Häll över grädde, tabasco och ett par matskedar tomatpuré och låt det puttra upp. Dela körsbärstomaterna i tu och häll ner dem med. Låt det puttra tills riset börjar bli klart. När det bara återstår någon minut på riset är det dags att hälla i räkor och/eller kräftstjärtar. Ta vad ni kan få tag på, det är såklart extra lyxigt att ha båda delar.
Har man någon grön, färsk krydda, t. ex basilika så är det perfekt att använda ett par blad till garnering.
Servera i sittbrunnen lagom till solnedgången!