EN UPPBLÅSBAR SUP-BRÄDAS KONSTRUKTION
Stommen i alla uppblåsbara SUP-brädor är tillverkade med drop-stitch-konstruktion. Det finns i olika kvaliteter men principen är den samma. Drop-stitch material består av två ytor och en massa trådar. En yta är ovansida och den andra är undersida, och där emellan går tusentals vertikala trådar. Det är trådarnas infästning du ser som små, små gropar på över- och undersidan av SUP-brädan.
Sidan runt om SUP-brädan tätar hela brädkonstruktionen. Sidan monteras omlott, utanpå drop-stitch materialet. Sedan har de flesta av våra SUP-brädor en skarvförstärkning över mötet mellan sidan och drop-stitch ytorna, vilket bidrar till brädans styvhet.
Drop-stitch materialets egenskaper
Drop-stitch materialet är anledningen till att SUP-brädan behåller en jämn och platt form när den pumpas upp till ett högt tryck. När du pumpar brädan sträcks trådarna och håller samman SUP-brädans ovan- och undersida. Olika kvaliteter av drop-stitch håller för olika mycket tryck. Ett drop-stitch material som klarar att hålla ett högt tryck, upp emot 30 psi, klassas som bättre kvalitet. På en bräda av lägre kvalité släpper trådarna lättare och det uppstår bubblor. Det är inte heller ovanligt att en billigare bräda blir förvrängd med tiden, just på grund av detta.
En styv SUP-bräda är eftersträvansvärt
En styv SUP-bräda ligger plant i vattnet. Det ger bra förutsättning för en lång vattenlinje som får SUP-brädan att glida längre på ett paddeltag.
Längden på trådarna i drop-stitch materialet är en faktor som spelar roll för SUP-brädans styvhet. Trådarnas längd avgör brädans tjocklek som i sin tur avgör hur lätt brädan böjer sig. En tjockare SUP-bräda böjer sig mindre än en tunnare SUP-bräda vid samma tryck. Enkelt förklarat. För det finns ytterligare faktorer att ta hänsyn till, när det gäller styvhet, som trådarnas kvalitet och beskaffenhet på drop-stitch materialets ytor.
En väl konstruerad SUP-bräda tillverkad i ett drop-stich material av bra kvalitet uppnår önskad styvhet redan vid 15-17 psi.
Fler lager ger en slittålig SUP-bräda
Drop-stitch materialets ytor, som håller alla tusentals vertikala trådar, utgör SUP-brädans över- och undersida. För att få en slittåligare och samtidigt styvare bräda adderas fler lager till drop-stitch materialets ytor.
Grundprincipen av drop-stitch benämns som enkel-lager. Med ytterligare ett lager material kallas det, inte helt överraskande, för dubbel-lager. En SUP-bräda med dubbel-lager är något tyngre och ligger stabilare i vattnet. Den påverkas mindre av vind och vågor. På minussidan hamnar dock att du får lite mer att bära på när brädan ska fraktas.
Stringer, en förstärkande remsa
Stringer är en materialremsa mitt på brädan, som går längs med, från aktern till fören. Det är en lånad teknik från traditionell tillverkning av surfbrädor. Avsikten är att minimera brädans flex, att brädan böjer sig i längsled. En SUP-brädas flex påverkas av paddlarens vikt och av kraften i varje paddeltag. När brädan flexar bromsas den för att den plöjer vatten och du får inte lika stor utväxling av varje paddeltag som på en styvare bräda med mindre flex.